Besøg fra Mors

Den 21-11-2020 besøgte Aage Bak- Mikkelsen Motorsamlingen.

En gang i 1990’erne hjalp Aage ejeren på Frøslevgård med at nedtage klapsejleren. Aage, der var smedemester på det tidspunkt, ønskede at sætte den i stand. Det blev imidlertid ikke til noget. Så i 2019 var Henrik på besøg hos Aage. Henrik og Aage har kendt hinanden i flere år. Delene til klapsejleren var efterhånden blevet temmelig rustne, Henrik hjemkøbte delene. Beretningen om hvad, der herefter blev sat i gang, kan læses her på hjemmesiden. Klapsejleren var færdig restaureret og i drift til Motortræffet 2020, som desværre måtte aflyses. 

Henrik fortalte om restaureringen og om fremstilling af de dele, der ikke kunne genanvendes. Aage vidste jo hvilken tilstand kapsejlerens dele var i, da Henrik købte klapsejleren. Aage kunne se, hvor meget arbejde, der var lagt i projektet for at opnå det fine resultat.
Vejret var perfekt til at høre og se klapsejleren i drift.
Klapsejleren skulle selvfølgelig “sejles til”. Det betyder at klapsejleren skal sættes i drift. Det blev så Aages job. I maskinhuset kan man med et håndtag, der mekanisk er forbundet til klapperne, lukke dem og krøjeværket krøjer vingerne op mod vinden. Regulatoren styrer nu vingernes omdrejninger.

Henrik fortalte desuden, at der er planer om at lade klapsejleren, via remskiven på maskinhuset, trække en dynamo. En dynamo som lader nogle batterier op, da klapsejleren er bedst egnet til at producere jævnstrøm. På Frøslevgård producerede den jævnstrøm fra ca.1929 og frem til 1968. Strømmen blev brugt til at trække nogle af gårdens maskiner.

Der var selvfølgelig også tid til en at se og høre et par motorer i drift. Her startes den store Deutz op.