BLA årg. 1939 1,5 HK ved 850 omdr/min

Motornummer 3529.

Hr. finmekaniker Hans Jørgen Jensen fra Hyllested Skovgårde har doneret den herlige BLA benzinmotor til Motorsamlingen.
Motoren har haft sit virke på “Havmøllen” ved Jernhatten på Djursland, hvor den 29/11 1939 blev hjemkøbt for den fyrstelige sum af 425 Kr.
Den lille motor blev sat til at trække malkemaskinen og til tider roeskæreren. Hans Jørgen har vedligeholdt maskinen for brødrene på Havmøllen, og sluttelig overtaget klenodiet.
Vi er taknemmelige for donationen, og er straks gået igang med en renovering af den noget slidte BLA.
Brødrene Larsen i Aså var hele tiden på dupperne, for at følge udviklingen, og de havde ikke i sinde at lade Lister sidde alene på markedet med deres “D” – Model. Lister’s 1,5 HK D’er solgte fantastisk over hele verden, og blev da også den stationærmotor, der er solgt i flest eksemplarer på verdensplan.
Brødrene Larsen var ikke bange for at kopiere det meste, men på magnetsiden fandt man på at bruge en roterende Villersmagnet frem for en Wico impulsmagnet, som på Listermotoren. Den hårdforkromede cylinderforing var også for dyr, så en alm. støbejernsforing blev standard i BLA motoren.
Salgsprisen nærmede sig Lister’s, men den lille 1,5 hestes BLA blev aldrig nogen sællert, og er derfor ret sjælden.
Motoren er blevet sandblæst og forsynet med ny cylinderforing og lejer, og resten af de mekaniske komponenter har fået en kærlig hånd.

Vi er nu tæt på første opstart, og forventer naturligvis maskineriet spinder som en BLA.