Møller & Jochumsen

Horsens
Denmark
2t. Diesel


Møller & Jochumsen i Horsens blev grundlagt som jernstøberi og maskinfabrik i 1857. Ud over traditionelle opgaver byggede fabrikken efterhånden også dampmaskiner. I takt med udviklingen begyndte man også at producere forbrændingsmotorer.

Skiftet vidner om et fint samspil mellem ledelse og teknologisk udvikling. Oscar Piper var uddannet på Polyteknisk Læreanstalt som maskiningeniør i 1893. Herefter rejste han udenlands, hvor han i Belgien og Frankrig bl.a. studerede forbrændingsmotorer. Det satte ham siden i stand til at igangsætte en lignende produktion hos Møller & Jochumsen, hvor han var blevet ansat i 1897. I 1903 blev han selskabets nye direktør, og så var tiden inde til at skifte fokus fra dampanlæg til produktion af forbrændingsmotorer. Hos Møller & Jochumsen kom man til bygge tre typer af forbrændingsmotorer. I maj 1905 præsenterede man den første, som var en petroleumsmotor, der blev markedsført under navnet Aktiv. Den næste var en sugegasmotor, der blev lanceret året efter, og i 1911 var virksomheden klar med en dieselmotor.

Præsentationen af petroleumsmotoren Aktiv fandt sted på Den jyske Industri- og Landbrugsudstilling i Horsens i 1905. Den blev tildelt højeste udmærkelse – og det gjorde den i øvrigt også på Landsudstillingen i Århus i 1909.

Aktiv var en såkaldt glødehovedmotor uden tændrør, og den klarede at køre på forskellige tyndtflydende olieprodukter. Den blev især afsat til landmænd, møller og mindre håndværksvirksomheder. Her havde man behov for stabile kraftkilder i en simpel udførelse, så den også kunne anvendes af ikke-maskinuddannede. Ydelsen lå typisk på 10 hk eller derunder.

Salget af petroleumsmotoren Aktiv gik ganske godt frem til 1918, men herefter gik det stærkt tilbage, indtil produktionen helt stoppede i 1930. I alt blev der produceret 522 stk.

Skrevet af Kenn Tarbensen
http://www.teknologihistorie.dk/historier_motorer.htm