Fiskerimuseet i Grenå

Det frugtbare samarbejde med Fiskerimuseet i Grenå har nu medført; at den fine maskinsamling fra Fiskerimuseet, har fået nyt logi hos Dansk Motorsamling.
Meningen med samarbejdet er i al sin enkelthed; at begge parter ønsker bevaring og konservering af den Danske Industrielle Kulturarv, med henblik på, at publikum skal få den optimale oplevelse ved gensynet med de fine maskiner i levende live, hos os på Motorsamlingen.

Ved en gennemgang af tilstanden på Fiskerimuseets motorer, blev det konstateret; at forskellige nedbrydningsprocesser var ved at forvandle de fine “genstande” til rustent skrot. Vi er således blevet enige om; at der nu skulle gøres noget drastisk, for at sikre bevarelsen for eftertiden.
Under istandsættelsen og konserveringen vil vi komme nærmere ind på detaljerne i dette arbejde – følg med her på hjemmesiden.

Naturligvis var det de to fine Grenåmotorer, der havde vores største opmærksomhed.
For ca. 30 år siden blev de to motorer doneret til Fiskerimuseet af Grenå Motorfabrik – inden overdragelse blev begge maskiner renoveret og opstartet – vi har blandt den gamle medarbejderstab på Motorfabrikken fået overleveret historien; bla. det faktum, at en af de ansatte brækkede armen da 24T’eren slog tilbage under første opstart.

Som dokumentation af de innovative industrielle kræfter, der var hjemmehørende i Grenå, er de to bådmotorer af største vigtighed, og vi vil lægge et stort arbejde i den korrekte konservering.

Grenå 19 Dr, 4- Takts råoliemotor årg. 1933. Motoren er den sidste i en serie fremstillet fra 1920 – 1933. Fra 1933 til 1978 var den installeret i en kutter hjemmehørende i Midtskov på Fyn.

Grenå 24T, 2- Takts råoliemotor årg. 1933. Motoren er den første i en serie fremstillet 1933 til 1973. Motoren blev først installeret i en vestkystbåd, men var for kraftig til denne. Senere blev motoren isat en kutter fra Agger, som siden blev solgt til bl.a. Sønderborg, for at ende i Bønnerup.

Begge motorer er skænket af Grenå Motorfabrik.

Ud over de to Grenåmotorer bestod samlingen på Fiskerimuseet af en lille 6. hestes “Korshavn” bådmotor (Rødbrun).

En “Lille Skagen” (Grøn Hammerlak) i noget ringe forfatning + en “SOLO” (- billede).

En herlig DAN- Modelmotor.

En enkelt ABC Diesel havde også forvildet sig ind i samlingen.

Alle disse motorer kan nu opleves på Dansk Motorsamling, hvor de i nærmeste fremtid vil komme under kyndig restaurering.