Klapsejler
Til samlingen er købt en klapsejler. En klapsejler er en vindmotor. Det er en såkaldt selvkørende klapsejler. To vindroser monteret på en tværgående krøjeaksel sørger for at holde vingerne op mod vinden. 6 vinger med 10 klapper på hver vinge.
Krøjeakslen, som også benævnes drejeakslen kan ved hjælp af tandhjul dreje den øverste bevægelig del på toppen af tårnet op mod vinden.
Kraften fra vinden overføres mekanisk ved hjælp af en lodret aksel ned til et arrangement med tandhjul og remskiver til gårdens maskiner. Kapsejlerne var oftest monteret på taget af gårdens lade.
Klapsejleren er fremstillet hos D.M.Heides Maskinværksted på Mors. Opstillet og været i drift på Frøslevgaard på Mors.
På billedet ses den øverste halvdel af tårnet. Den nederste del af tårnet ankommer senere. Selve tårnet er meget medtaget af rust og tæring. Det er nødvendigt at fremstille et nyt tårn. Det er en overkommelig opgave. Groft sagt består tårnet af 4 stykker vinkeljern, forbundet med afstivninger af flad- og vinkeljern, som er boltet fast.
Akslen, som overfører drivkraften til gårdens maskiner, ses midt i tårnet.
Her ses de to tandhjul, som er i indgreb med krøjeakslen, der drejer vingerne op mod vinden.
I midten af tårnet ses det koniske tandhjul, som i indgreb med vingeakslens store tandhjul overfører kraft videre til den lodrette aksel.
Vinger med træklapper. Som det ses på billederne, skal der nødvendigvis fremstilles nye klapper, måske også nye vinger.
Her vises krøjeakslen.
Klapsejleren, som er hjemkøbt til samlingen, er ikke kun rustent jern. Det er en sjældenhed. En af de få klapsejlere, der er tilbage. Derfor skal den restaureres og bevares.
Her ses en klapsejler med 6 vinger og 10 klapper på hver på vinge. På billedet hentet på nettet nævnes og er fra Mollerup Mølles hovedkvarter på Mors.
Kristian Lyngby
21/09/2019 @ 20:56
Hvis i ikke har, men søger viden om møllen fra Heides maskinfabrik kan jeg varmt anbefale Danmarks Vindkrafthistoriske Samling som har hele historien om de forskellige typer af klapsejlere, men også hvor de forskellige dele er produceret og i hvilket antal og årgange.
DMM
17/07/2019 @ 11:59
Tak for det. Så fik det på plads. Teksten ovenfor er nu tilrettet.
Eske Høj Laursen
17/07/2019 @ 11:22
Det nederste billede er den klapsejler, som står ved Mollerup Mølles hovedkvarter på Mors.