Modeldampmaskine 1949

Modeldampmaskine 1949

Ole Kræmmer fra Allerød har givet denne flotte modeldampmaskine til Motorsamlingen. Desuden har Ole fortalt historien om dampmaskinen. Til historien hører også en fortælling om lidt lokal historie fra Grenå.

Modellen er fremstillet af finmekaniker Ch. Carlsen, der havde værksted i gården bag Storegade 32 i Grenå.
Ole Kræmmer har skrevet og fortalt følgende om dampmaskinen og personerne, der har haft tilknytning til modellen:

Jeg har maskinen fra min farbror, Hugo Kræmmer Sørensen, der var en del af det lille ” Kunst -Klein og Mirakelværksted” Eskildsen & Sørensen, der omkring 1946-47 åbnede i kælderen Lillegade 22.
Hugo var uddannet maskinarbejder på Grenå Motorfabrik, hvor min farfar, Laurs Kræmmer Sørensen var bogholder fra ca. 1923 til 1932. Hugo var i nogle år rejsemontør og var bl.a. i Norge for at installere en Grenå Motor i en nybygning i Rosendal.
Sammen med Harald Eskildsen, der var radiotekniker, fik de et godt værksted i kælderen, hvor Harald tog sig af radio- og senere af TV-salg. Desuden også reparation af Eltra apparater, som fortrukket mærke. Hugo tog sig af slibning og reparationer. Han var ekspert i symaskiner og forhandlede Pfaff-symaskiner.
Da Ch. Carlsen lukkede sit værksted i Storegade 32, overtog Hugo det. Her kunne han på en selvbygget slibemaskine slibe plæneklippere – bedre end nogen anden på Djursland.

Hugo fik den fine model, som jeg har arvet og nu efter Hugos ønske overgiver til museet, hvor jeg håber den for en god plads i udstillingen.
Tusinde tak til Ole Kræmmer.

 Det betyder utroligt meget, at der lokalt bakkes op om Motorsamlingen. Vi modtager mange ting, der har været i brug lokalt. Kan der samtidigt fortælles en god historie til vores besøgende, får vi ofte endnu mere at vide om tingene der er udstillet.

Modeldampmaskinen for en god og sikker plads i udstillingen. Der kommer helt sikkert en masse positive kommentar om den.