Ny Donation

En spændende donation fra boet efter Tage & Børge Ingildsen fra Havmøllen nær Jernhatten på Djursland.

Denne donation omfatter en række petroleumsmotorer og dieselmotorer med tilhørende reservedele og noget værktøj, samt flere ældre oliebeholdere. En herlig lille Dansk ABC diesel er også en del af samlingen, og den er vi naturligvis meget glade for, idet den mangler i vor historiske dokumentation’ af Dansk motorfabrikation.

Brdr. Ingildsen var kendt for at passe godt på det gamle kram, på deres smukke gård ved Jernhatten, men mange kender nu nok Tage og Børge fra nogle herlige udsendelser i TV produceret ad Søren Ryge.

Børge blev portrætteret i en udsendelse, der handlede om det nedlagte hønsehus, der nu anvendtes til præmiewhist med tilhørende butler og god stemning.
Tage blev i 1946 nærmest landskendt, da han heroisk reddede to Danske marinere fra druknedøden ud for det drabelige stenrev ved Jernhatten.

30.01.46. en stormende og snetung nat forliste Minestrygeren M.E. 1016 på stenrevet. Tage var på stranden, da to mand forsøgte at komme i land i en gummibåd. Gummibåden vendte på hovedet i brændingen, og Tage smed resolut overall og træsko, hvorefter han entrede det oprørte hav stadig iført sin kasket – det gik jo lidt raskt..

Med en line i munden svømmede Tage nu ud og fik hold i de to marinere, og alle tre stod kort efter godt forfrosne på stranden. Varmen i brændeovnen på Havmøllegården kom de herrer til gode, og forliset kom ikke til at koste menneskeliv. Tage blev på forsiden af Stiftstidende sammenlignet med Djurslands berømte redningsmand Søren Kanne.
25.10.08. sov Tage stille ind.

En lille krølle på forliset var, at den nybyggede minestryger M.E. 1016 var forsynet med en stor Lister-Blackstone diesel, som senere blev bjærget og solgt til en smed fra Ebeltoft for Kr.2000. Motoren blev renoveret og senere solgt til Ålborg elforsyning. En stor vandretliggende Deutz blev taget i bytte, og endte kort efter som trækkraft for savværket i Videbæk ved Ebeltoft.
Selvsamme DEUTZ kan idag opleves her på Motorsamlingen, “still going strong” – MKH 260 årg. 1930 på ikke mindre end 67 liter.

Den selvejende institution Dansk Motorsamling takker for den fine donation.

Æret være Børge og Tages minde.