Vaskemaskine år ca. 1910-1920

Samlingens motorer viser tydeligt at udviklingen inden for landbrug og industri har krævet større og større motorer. Industrien har krævet mere og mere elektricitet og landbruget større og større traktorer til behandling af markerne.

Mange andre opfindelser, som vi i dag betragter som en selvfølge, har set dagens lys. Vi har på samlingen efterhånden adskillige maskiner fra landbruget som vi gerne viser frem. Traktorer, tærskeværker, kværne og roeraspere.          

Til husholdningerne på landet og i byen kom også nye opfindelser. Bl.a. vaskemaskiner og koldruller.  Ca. 1920 måske lidt før kommer de første vaskemaskiner frem. Netop sådan en vaskemaskine kan nu ses i hallen med Bukh traktorer og andre maskiner fra landbruget.

Som det ses på billedet, har maskinen form som en tønde, fremstillet af træ. Den er forsynet med en vridemaskine, som drives med håndkraft. Vaskestolen, som er den del, der roterer frem og tilbage og bevæger tøjet rundt i sæbevandet. Mekanismen, der driver vaskestolen, er her forsynet med en remskive, men kan også drives med håndkraft ved hjælp af en stang, som bevæges frem og tilbage.

På undersiden af låget er vaskestolen er monteret. Vaskestolen ligner faktisk en lille stol med 4 ben. Vores har dog mistet det ene ben.

Er vaskemaskinen fremstillet her i landet? Det ved vi ikke, men lignende modeller fremstillet i Tyskland kan ses på internettet.
Vridemaskinen er dansk. På de to fastspændingsskruer står klat og tydeligt: Danmark og Vanda.  På vridemaskinen ligger der nogle gamle tøjklemmer. Den lille model er stadig i brug i England.

Billedet af denne vridemaskine er lånt, men viser klart, at her er tale om dansk produkt af bedste kvalitet.