Frederik Dahlgårds Motorfabrik


1933

Holbæk
Denmark
Aktiv fra 1905
Glh. 6-8-25 hk.


Skaberen af Holbæk Motorfabrik, Fabrikant Fr. Dahlgaard er født i Erslev på Mors 5-8-1881. Fra 1895 var han i lære hos Galtrup Maskinfabrik, hvis speciale var vindmotorer. Senere var han ansat på Aars Maskinfabrik og beskæftigede sig udelukkende med fabrikation af petroleumsmotorer.

Adler.

I 1905 Bestemte Fr. Dahlgaard sig til at starte sin egen virksomhed.
I starten var det vindmotorer der var specialiteten, men hurtigt kom man også i gang med en produktion af vandsnegle. I 1909 optoges tillige produktionen af petroleumsmotorer – de var af liggende type – fire takts – og med magnettænding. Disse solgtes under navnet “ADLER” og produceredes i 5-7-10 og 14 HK. versioner. En af disse, fra 1910, befinder sig på Hjerl Hedes Frilandsmuseum.

Dana

 

 

Firmaet lavede også en lodretstående glødehovedmotor i udgaver på 6-8 og 25 HK. Hvor vidt disse blev produceret før eller efter 1′ verdenskrig, har det foreløbig ikke været muligt for os at finde ud af. Disse blev solgt under navnet “DANA”, og var hovedsageligt beregnet til fiskerbåde og møllerianlæg.

 

 

Danny

Grundet oliemanglen under 1′ verdenskrig blev vindmotorerne igen tidens løsning, og produktionen af disse steg stærkt.
Med krigens afslutning, og den stigende elektrificering af landet, faldt behovet for vindmotorer atter og produktionen ophørte.

Nu kunne fabrikationen af petroleumsmotorer til gengæld genoptages, nu af en lettere type og især beregnet til eksport.
Disse blev, som de tidligere motorer, solgt under navnet “DANA” og produceredes i udgaver på 6-8 og 12 HK.

 

Den elektriske drivkraft i landbruget medførte en stigende efterspørgsel efter kværne, og der fabrikeredes i løbet af få år ca. 400 “RUBIN” kunststenskværne.
I 1922 konstruerede Fr. Dahlgaard den første automatiske Stempelpumpe Hydria (Vandværkspumpe). Den kom på markedet i -23, og i 1929 blev den tildelt æresdiplom og guldmedalje på verdensudstillingen i Barcelona. Pumpeproduktionen blev hurtigt den primære forretning.
På et tidspunkt falder efterspørgslen på stempelpumper, idet udviklingen går mod brug af centrifugalpumper og i 1972 er firmaets virke ikke længere fokuseret på “motor og pumpeproduktion”. Firmaet ændrer nu navn til FR. DAHLGAARD AS, Vandværksindustri.

Firmaet beskæftiger i dag (2005) 13 mand, med speciale indenfor etablering og servicering af vandværker.

Gamle Brouchure.

Tak til Vagn Dahlgaard.
Fr. Dahlgaard A/S Vandværksindustri